- - https://cupcakesbysine.dk -

Æble crumble kage

Efteråret er landet! Det kræver bagning, og især med skønne æbler.

Vi har de skønneste æbler i haven, og efter en masse regn og voldsom vind, lå halvdelen af træet på græsplænen. Vi gik i derfor i gang med at samle ind, og Olivers krav var, at der skulle laves æblegrød. Så Oliver, mor og far stod og skrællede og skar æbler i massevis og kogte en ordentlig portion grød. Så lækkert. Nogle af æblerne blev også transformeret til en kage (off course!), det samme med æblegrøden. Her forleden havde jeg nemlig lavet en æblekage til mine kolleger, ud fra hvad jeg lige havde og en idé jeg havde. I ved, sådan en hvor man lige tilføjer lidt hist og her, mens man er i gang. Den blev taget så godt imod, at jeg blev enig med mig selv om, at jeg måtte bage kagen igen i dag, og få finpudset opskriften, så jeg kunne dele den med jer! 

Udover at kagen fik ros fra mine dejlige kolleger, så fik den også stor ros af manden min. Dem der har fulgt med i noget tid, ved at min mand ikke er den største kageelsker, og ISÆR ikke når det drejer sig om noget med æbler. Han rynker som regel hele fjæset sammen bare ved tanken om tilberedte æbler, men denne gang fik jeg ham! Denne æblekage er han vild med! YES! Dét er en succes! 

Så nu får I opskriften og tak for al jeres støtte og rosende ord om mine opskrifter altid, det gør mig så glad!

Denne opskrift indeholder reklame for Odense Marcipan.

Æble crumble kage

10-12 pers.

Æble kompot:

1 kg æbler

½ stang vanilje

75 g rørsukker

½ dl vand

Crumble:

75 g havregryn

75 g hvedemel

40 g brunt rørsukker*

lidt salt

85 g smør, koldt

75 g mandler

150 g Odense ren rå marcipan

Bund:

150 g smør, blødt

225 g brunt rørsukker*

5 æg

190 g hvedemel

1,5 tsk bagepulver

1,5 spsk vaniljeskyr

2 store æbler

*jeg bruger brun rørsukker, da det har nogle karamelnoter, som passer rigtig godt til æblerne i denne kage. 

Fremgangsmåde:

Æble kompot:

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne i tern og kom dem op i en gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom vanilje + den tomme stang op i gryden, sammen med de resterende ingredienser. 

Lad det simre under låg i 10 min tid, til æblerne er godt møre. (tiden kommer an på sorten af æble, vores er Fillippa). Kør en hurtig tur med en stavblender. Du vælger selv hvor meget struktur du vil have. Jeg blendede min glat, da det er sådan min søn og jeg foretrækker at spise æblegrød (det der ikke gik på kagen, blev brugt til ren nydelse bagefter). Stil til side. 

Crumble:

Mens æblerne koger, forberedes crumblen. 

Rør havregryn, mel, sukker og salt sammen i en skål. Skær det kolde smør i små tern, og smuldre det i blandingen. Hak mandlerne groft, og riv marcipanen groft på et rivejern. Smuldr marcipan og mandler i blandingen. Stil til side.

Bund:

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.

Pisk smør, sukker og vanilje lyst og luftigt. Tilsæt æggene, ét ad gangen, mens der piskes godt imellem hvert æg. Tilføj vaniljeskyren. Bland mel og bagepulver sammen i en skål, og sigt det i dejen. Pisk det i. Stop så snart det er helt inkoorperet. Riv æblerne groft på et rivejern og vend det i dejen med en dejskraber. 

Beklæd bunden af en 22 cm springform med bagepapir og hæld dejen i. Glat den ud. Bag kagen i 15 minutter, og tag den så forsigtigt ud af ovnen. Læg små klatter af æblekompotten og glat det forsigtigt rundt (hvis kagen “bryder” lidt, gør det intet). Jeg lavede et tyndt lag, men din kage, du bestemmer. Drys crumblen ud over kagen og sæt den i ovnen igen. Bag kagen yderligere 30-40 min. Hvis du synes crumblen bliver meget brun, så dæk den til med stanniol. Husk, at alle ovne er forskellige i forhold til bagetid og “styrke”. Tjek derfor kagen undervejs. Når en tandstik kommer rent op, er kagen færdig (husk at der er æblekompot på toppen, det kan godt snyde lidt.)

Server kagen med lidt hjemmelavet karamel (jeg har en opskrift på lækker karamelsovs her [1]) eller med klat vaniljeis til. MUMS!