Æblekage med karamel og hasselnøddebund

Æblekage med karamel og hasselnøddebund

Print This Post Print This Post

Nu kan vi rigtigt se på Danmark at efteråret er begyndt. Derfor har jeg lavet denne lækre kage, med skønne æbler fra egen have.

Efteråret er så smukt. Gyldne og brunlige farver over det hele, nedfaldne blade og varmt tøj. Det er ret skønt! Dette efterår har indtil videre været fantastisk. Jeg er startet på det fedeste arbejde, vores (store) dreng er lige startet i børnehave og vi har det godt. Så kan man ikke bede om meget mere vel!

Jeg lavede denne kage, fordi vi havde en masse masse æbler i haven, hvilket vi var meget spændte på, da det jo er vores første år i huset, så det er så spændende at se hvad der sker i haven! Vi har lavet litervis af æblemost og æblegrød. Den hjemmekogte æblegrød kom jeg i denne kage – mums!

Efteråret byder også på Halloween! Jeg er ret vild med dets indtog i Danmark! Men jeg er også en sucker for Amerika og dets traditioner. Jeg har nogle opskrifter her på bloggen til Halloween, men jeg er ved at arbejde på lidt flere (u)hyggelige lækkerier til jer.

Men tilbage til denne kage! Den indeholder nogle elementer, men er ikke svær at lave, hvis man bare sørger for at læse opskriften godt igennem. Stil endelig spørgsmål hvis i er i tvivl om noget.

I denne kage har jeg brugt en færdiglavet karamel fra Callebaut, som jeg har fået i gave af Cakesandmore.dk – den er fantastisk, og er min go to når jeg kommer i tanke om at jeg har enten glemt at koge en karamel, eller bare gerne lige vil skippe det step.

Æblegrøden i moussen er ud fra en kæmpe portion jeg har kogt, derfor står det bare som æblegrød og ikke som opskrift PÅ æblegrøden.

Æblekage med karamel og hasselnøddebund

8 personer

Gold ganache:

200 g Gold chokolade, Callebaut

100 ml piskefløde

Hasselnøddebund:

150 g hasselnødder

1 dl æggehvider

115 g sukker

1,5 spsk kagemel

Æblemousse:

300 g æblemos uden klumper, ikke for tyk! (hjemmelavet eller købe)

0,75 dl vand

7 blade husblas

4 dl piskefløde

1 tsk vaniljepaste / 1 stang polynesisk vanilje

Æblechips:

2 gode æbler

Lidt kanel

Derudover:

Karamel

Guld chokolade kugler fra Specialmoment

Hvid velvet spray

Marengstoppe (se min opskrift her)

Udstyr:

Silikomart Eclipse form, 180 mm

Silikomart Tourbillon 100, 140 mm

Fremgangsmåde:

Gold ganache:

Kom chokoladen op i en skål. Varm fløden i en lille gryde, til den når kogepunktet (uden at den begynder at koge!). Hæld fløden op i skålen til chokoladen  og rør rundt i midten af blandingen, til det samler sig til en tykkere masse. Fordel ganachen i spiralformen, lav begge, da du så er sikker på at have en spiral. Den anden kan bruges til et andet projekt. Dæk med husholdningsfilm og stil i fryseren.

Den resterende ganache kommes i en 16 cm kagering, hvor bunden af formen er dækket stramt med husholdningsfilm. Spred ganachen ud i et jævnt lag, og kom også denne i fryseren.

Hasselnøddebunde:

Hæld nødderne ud på en bageplade og rist dem i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter. Blend dem til nøddemel, men lad der gerne være lidt bid i endnu. Det giver et skønt bid til kagen. I en skål piskes sukker og æggehvider sammen, til en stiv marengs.  Hæld nødder og mel op i marengsen, og vend det i med en dejskraber.

Spred marengsen ud på en papirbeklædt bageplade. Sørg for at den har den samme tykkelse over det hele. Bag i midten af den 200 grader varme ovn i ca. 10-12 min. eller til den er let gylden. Hold øje med den. Den skal give let efter, ved tryk.

Lad køle helt af.

Æblemousse:

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 15 min. Kom æblemos, vand og vanilje op i en gryde og varm det godt igennem. Kom husblas op i den varme æblemos. Hæld op i en skål og lad det køle lidt af.

I en anden skål piskes fløden til lind skum. Tag lidt af fløden og bland det i æblemosen, mens der røres hurtigt rundt for at temperere.

Hæld hele herligheden op i skålen til flødeskummet, og vend forsigtigt rundt, stop så snart massen er ensartet. Find Eclipse formen frem.

Samling:

Med en 16 cm kagering udstikkes to bunde af nøddebunden. Udstik også en på 12 cm.

Fordel et 5 mm tykt lag karamel mellem de to 16 cm. bunde. Tag den ganache, som er fordelt i en kagering, ud af fryseren. Befri ganachen fra formen og læg den hurtigt på toppen af bunden.

Hæld lidt æblemousse i bunden af Eclipseformen og læg “sandwichen” af bunde i formen, med ganachen nedad. Sæt toppen af formen på og fyld om med æblemousse. Slut af med den 12 cm bund. Stil på frys natten over eller minimum 6 timer.

Æblechips:

Udkern æblerne med en udkerner eller skær kernehuset fra med en lille kniv. Skær æblet i tynde skiver (gerne med et mandolinjern). Fordel skiverne i ét lag på en papirbeklædt bageplade. Tænd ovnen på 100 grader almindelig ovn. Lad æblerne tørre 2½-3 timer, midt i ovnen. Ca. halvvejs, drysses æblerne med kanel.

Lad chipsne køle helt af, inden brug.

Pynt:

Tag kagen ud af fryseren og befri den fra formen. 

Stil kagen på et stykke bagepapir og spray med den hvide velvet spray (følg anvisningerne på dåsen).

Tag ganache-spiralen ud af frysen og lirk den forsigtigt ud af formen. Placér i midten af kagen. Pynt nu af med æblechips, marengs og chokoladekugler. Lad kagen tø et par timer i køleskabet, inden servering.

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 − 7 =


Translate »