“Gyldent Efterår”

“Gyldent Efterår”

Print This Post Print This Post

Koldere dage.. Mørkere aftener.. Tændte stearinlys og hygge!  Jeg elsker denne årstid (minus det kolde vejr!). Derfor gik jeg i køkkenet og lavede lidt lækkerier! 

Jeg var ude og gå en dejlig aftentur med min kæreste og vores hund. Solen var lige ved at gå ned, så hele himlen var gyldenrød. Så smukt! Der lå nedfaldne æbler rundt omkring i haverne og bladene var begyndt at skifte farve. Den måde Danmark forandre sig på ved denne årstid er fantastisk! Det inspirerede mig til at sammensætte denne dessert. Mit “gyldne efterår”.

Den er cremet, sød og syrlig.. Og repræsentere alt det gode ved det danske efterår.

Kagen består af en nøddemarengsbund, karamelmousse gemt inde i en frisk æblemousse. Pyntet af med kanelæblechips, karamel og sukkerslør.

DSC_0217

“Gyldent Efterår”
8 personer

Karamelmousse:

1 dåse kondenseret mælk

2,5 dl fløde

3 blade husblas

Nødde-Marengsbunde:

50 g mandler m. hinde

50 g hasselnødder m. hinde

100 g sukker

1 spsk kartoffelmel

1 dl past. æggehvider

½ tsk kanel

Æblemousse:

500 g æbler i tern (skrællet)

1 stang vanilje

lidt vand

8 blade husblas

5 dl fløde

sukker og citron til tilsmagning

Æblechips:

2 gode æbler

Lidt kanel

Pynt af isomalt:

100 g isomalt

10 g vand

evt. lidt guldstøv/pulver

Derudover:

Silikone halvkugleform

Kageplast

8 Cylinderforme

Spiseligt guld

Fremgangsmåde:

Karamelmousse:

Hæld den kondenserede mælk i en gryde. Kog det i ca. 20-25 min, under konstant omrøring. Den skal være tyknet godt, og være gylden. Imens udblødes husblassen i koldt vand, ca. 20 min. Hæld 300 g af karamellen over i en ren skål (det resterende karamel, gemmes til pynt). Kom husblassen op i den stadigt varme karamel, og rør det godt ud. Lad massen køle af ved stuetemperatur.

DSC_0187

Når karamellen er stuetemperatur, piskes fløden til skum (den skal kunne holde bløde toppe). Kom lidt af flødeskummet over i karamellen, og pisk det hurtigt sammen. Kom så “flødekaramellen” over i den resterende flødeskum, og vend det forsigtigt rundt.

Kom hele herligheden op i en sprøjtepose. Sprøjt moussen i en halvkugleform, ved at klippe et lille hul i posen og komme den helt ned i formen, og fylde op. Skrab overflødigt mousse af med en palet. Sæt i fryseren i ca. 2 timer. 

Nøddebund:

Forvarm ovn til 180 grader.

Blend mandler og hasselnødder, samt kanel, til fint “mel”, i en minihakker. Bland kartoffelmel og sukker i en stor skål.Tilsæt hvider og pisk til en sej marengs. Kom nøddemelet op i marengsen og vend de to ting sammen, til en ensartet masse.

Smør en form på 20×10 cm. med lidt bagespray eller en neutral olie. Kom bagepapir i formen (klip det til, så det ikke krøller i hjørnerne). Fordel marengsen i formen og bag i ovnen til den er gylden, og giver efter ved tryk. ca. 20. min. afkøl bunden helt. Når bunden er kold, udstikkes den, så den passer til de ønskede cylinderforme.

DSC_0189

Æblemousse:

Kom æbletern, vaniljekorn og vaniljestang op i en gryde. Kom en lille smule vand i bunden af gryden, for at æblerne ikke brænder på. Kog æblerne møre under låg. Husk at rør i dem, engang imellem.

Udblød i mellemtiden husblassen i koldt vand. ca. 20 min.

Når æblerne er møre, fiskes vaniljestangen op. Blend æblerne til fint mos, med en stavblender. Smag til med sukker og citronsaft (der er stor forskel på æbler, tilføj derfor den sødme eller syre der er nødvendig). Kom den udblødte husblas, direkte op i æblemosen. Hæld herefter mosen over i en ren skål, og lad den stå tildækket på køkkenbordet, til den er stuetemperatur.

Pisk fløden, til den kan holde bløde toppe. Stil til side.

Forbered nu et fad, hvor du stiller cylinderformene med kageplast (fadet gør det muligt at rykke formene efter de er fyldt). Kom de udstukne bunde i hver. Find karamel-halvkuglerne frem, og pres dem forsigtigt ud af formen. Placér en halvkugle på hver bund, så den ligger i midten, og der er lidt plads på hver side af den.

DSC_0193

Tag lidt af fløden og kom det op til æblemosen, pisk det godt sammen. Hæld æble-delen over i flødeskummet, og vend det forsigtigt sammen. Fordel æblemoussen i hver af cylinderformene, sørg for at den dækker hele vejen rundt i bunden, ved karamelmoussen. Fyld helt op til toppen af kageplasten, og glat toppen ud med en paletkniv. Stil på køl i minimum 6 timer, gerne til dagen efter.

Æblechips:

Imens kagerne sætter sig på køl, laves chipsne.

Udkern æblerne med en udkerner eller skær kernehuset fra med en lille kniv. Skær æblet i tynde skiver (gerne med et mandolinjern). Fordel skiverne i ét lag på en papirbeklædt bageplade. Tænd ovnen på 100 grader almindelig ovn. Lad æblerne tørre i 2½-3 timer, midt i ovnen. Ca. halvvejs, drysses æblerne med kanel.

Lad chipsne køle helt af, og kom i en tætlukkende dåse, til de skal bruges.

Isomalt pynt:

Varm isomalt, vand og guldstøv/pulver op til 170 grader. Forbered to stykker bagepapir, der ligger hen over en kagerulle, for at få en forhøjning på. Gør to gafler klar, ved at binde dem sammen med en elastik.

Dyp gaflerne i karamellen, og ryst dem hen over bagepapiret, for at danne et sukkerslør. Form små kugler af sløret. Læg dem i en dåse, til du er klar til brug.

DSC_0219

Tag, de nu stive, moussekager ud af køleskabet. Fjern cylinderformen og fjern derefter forsigtigt kageplasten.

Placér æblechipsne, så de står op fra kagerne. Kom den resterende kogte karamel op i en sprøjtepose. Klip et lille hul, og placér små “dutter” af karamel på kagen. Læg dine små sukkerslør kugler på. Til sidst drysses der med en lille smule spiseligt guld.

Pynt helst så tæt på servering som muligt.

NYD!

 

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 − 10 =


Translate »