Rudolf flødeboller

Rudolf flødeboller

Print This Post Print This Post

Julen nærmer sig med hastige skridt.

Jeg skulle i køkkenet forleden, og spurgte så min søn hvad vi skulle lave… RUDOLF! og så måtte han jo få Rudolf!

For at gøre det lidt nemmere for mig selv, valgte jeg at tage Odense Marcipans flødebolleskaller i brug (man må gerne gøre det lidt nemt for sig selv nogle gange). Vi lavede flødeboller med karamelmidte, knas og sprød kiksebund. Og det skulle jo selvfølgelig ligne Rudolf, så vi måtte også lige have gang i nogle chokoladegevirer og have fundet en rød næse!

Flødebollerne er lavet i flødebolleskaller fra Odense Marcipan. Det er så nemt, at alle kan være med, og det er et godt sted at starte, hvis man nu ikke er helt så tryg i det der chokoladearbejde – eller skal lave til mange mennesker. De er nemme, fordi de kommer i holdere, som de så fint kan stå i, imens men sprøjter skum osv. i. 

Bundene er fra Mette Blomsterberg – hendes opskrift er her.

Dette indlæg indeholder reklame og/eller affiliate links.

Rudolf flødeboller

ca. 24 stk

Kiksebund:

350 g hvedemel

125 g flormelis

190 g blødt smør

1 stang vanilje

1 stort æg

7 g bagepulver

35 g kakaonibs

Karamel:

200 g sukker

1,5 dl fløde

50 g smør

Flødebolleskum:

250 g sukker

75 g vand

110 g glukose

140 g past. æggehvider

15 g sukker

½ polynesisk vaniljestang

Saltkaramel kugler, Callebaut

Derudover:

Flødebolleskaller, Odense Marcipan

150 g mørk chokolade

guldstøv

Specialmoment kugler

Fremgangsmåde:

Kiksebund:

Blend kakaonibs fint, med en spsk af melet. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og kom alle ingredienserne om i en skål. Rør dejen kort sammen med hænderne, til dejen har samlet sig (pas på med at overarbejde den!). Stil dejen på køl i ca. 15 minutter, inden udruldning.

Rul dejen ud i 3 mm’s tykkelse i meget lidt mel. Pas især på med mel på bundenes top, for ellers vil dit skum ikke hæfte til bunden. Udstik dejen med en glat udstikker på 5 cm. Læg bundene på en bageplade med bagepapir og bag bundene i en 170 graders varm ovn, i ca. 10-14 minutter (der er meget forskel på ovne når det gælder afbagning af kiks og lignende, derfor det store interval) til de er gyldne. Afkøl bundene på en rist. 

Karamel:

I en lille gryde opvarmes flødes, uden at koge. Stil den til side, når den er varm.

I en anden gryde smeltes sukkeret til gylden karamel. Tag gryden af varm og tilsæt den lune fløde lidt ad gangen under omrøring.

Tilsæt smørret og rør indtil det er smeltet ind i karamellen.

Kog karamellen til den begynder at tykne, den skal tykt flydende. Lad karamellen køle helt af i en ren skål.

Flødebolleskum:

Skrab kornene ud af vaniljestangen, og mas dem ud med lidt sukker, til kornene er delt.

Kom de 250 g sukker, vandet og glukosen op i kasserollen og tænd for blusset ved middelhøj varme. Hold godt øje med det.

Kog karamellen, til den er præcis 117 grader, (her skal du bruge et sukkertermometer, jeg bruger et digitalt, da det er mere præcist.) og tag

gryden af varmen.

Imens karamellen koges, pisker du æggehviderne og tilsætter de 15 g sukker lidt adgangen, i en røremaskine. Hæld den varme karamel ned i æggehviderne, MENS der stadig piskes let. Skru røremaskinen op på højeste hastighed og pisk pisk pisk, til skummet bliver “fast”. Jeg plejer at piske mit i 15-20 min. Tilsæt til sidst vaniljen og pisk det med. Tilsæt den ønskede mængde saltkaramel kugler, og vend dem forsigtigt i med en dejskraber.

Kom skummet i en engangssprøjtepose og kom fyld flødebolleskallerne halvt op med skum. Kom den afkølede karamel i en engangssprøjtepose, og sprøjt en klat i hver flødebolle. Fyld skallen op med skum og slut af med bunden. Stil til siden.

Pynt:

Tegn en skabelon til gevirerne. Jeg tegnede et enkelt sæt, og rykkede den så under bagepapiret. 

Når chokoladen er smeltet (jeg har bare brugt overtrækschokolade her), kommes den i en lille engangssprøjtepose, eller et cornet. Læg nu skabelonen under et stykke bagepapir, og tegn med chokoladen, efter skabelonen (gem en lille smule chokolade, til at kunne sætte næserne fast med). Lad gevirerne tørre. 

Stil flødebollerne op og begynd at “lime” næserne fast.

Når gevirerne er tørre, pensles de med guldstøv. Varm en lille kniv og lad den FORSIGTIGT smelte igennem i hver side af flødebollen, og placer et gevir i hver. 

Server nu de fine fine Rudolf flødeboller. 

Rigtig glædelig jul!

 

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 + thirteen =


Translate »