Julemandens hue
HO HO HO!
Santa Claus is coming to town! Eller, hans hue er i hvert fald! Jeg fik denne idé en sen aften, og så måtte jeg jo igang!
De er egentligt super simple at lave, og kunne være en sjov idé til dessert juleaften, hvis man nu ikke er til det klassiske ris á la mande.
Disse kan forberedes flere dage i forvejen, men skal pyntes få timer inden servering (velvet spray kan sagtens komme på nogle timer før, men marengsen vil smelte på køl hvis der ventes for længe)
Glædelig 2. søndag i advent alle sammen!
Dette indlæg affiliate og/eller reklamelinks.
Julemandens hue
5 portioner
Hvid chokolademousse:
1,5 blade husblas
150 g hvid chokolade
1 past. æg
1 past. æggeblomme
2 dl piskefløde
Mandelbund:
135 g mandler
1 dl æggehvide
115 g sukker
1,5 spsk kagemel, Finax
Kirsebærmousse
3 blade husblas
160 g kirsebærpuré (jeg brugte pureret kirsebærsovs)
½ tsk citronsaft
3 dl piskefløde
Korn af 1 stang vanilje
Marengs:
0,75 dl æggehvide
150 g flormelis, sigtet
Øvrigt:
Russian tale form (silikomart) Formen bruger jeg også i denne dessert.
Fremgangsmåde:
Hvid chokolademousse:
Udblød husblassen i koldt vand i ca. 15 minutter.
Smelt chokoladen over et vandbad og lad det afkøle en lille smule.
Pisk æggeblomme og æg i en skål over et vandbad, indtil æggemassen er tyk og glat. Men pas på varmen! Ellers ender du med at stå med røræg. Klem vandet fra husblassen og opløs husblassen i æggeblandingen under omrøring. Hæld nu den smeltede chokolade i æggeblandingen, under omrøring.
Pisk fløden til skum og vend det i chokoladeblandingen, til den er fin og ensartet. Kom lidt mousse i halvkugleformen. Dæk til med husholdningsfilm og kom i fryseren i 2 timers tid, til det er godt frossen.
Mandelbund:
Blend mandlerne til mandelmel, men lad der gerne være lidt bid i endnu. Det giver et skønt bid til kagen. I en skål piskes sukker og æggehvider sammen, til en stiv marengs. Hæld mandler og melet op i marengsen, og vend det i med en dejskraber.
Spred mandelmarengsen ud på en papirbeklædt bageplade. Sørg for at den har den samme tykkelse over det hele. Bag i midten af den 200 grader varme ovn i ca. 10-12 min. eller til den er let gylden. Hold øje med den. Den skal give let efter, ved tryk.
Når bunden er kølet af, udstikkes bunde med udstikkeren (så det passer til mængden af portioner du skal lave til. Frys endelig den resterende bund ned til en anden kage eller lignende.
Pak de udstukne bunde ind i husholdningsfilm, så de er klar til brug.
Kirsebærmousse:
Når den hvide chokolademousse er helt frossent, påbegyndes kirsebærmoussen.
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 15 minutter.
Kom kirsebærpuré, vaniljekorn og citronsaft op i en lille gryde, og lad det koge i 2 minutter. Knug husblassen for overskydende vand, og rør den straks ud i den varme kirsebærsaft. Lad det svale til det er lunt.
Pisk fløden til lind skum. Rør lidt af flødeskummet sammen med den lune kirsebærpuré. Vend lidt mere af fløden i, og til sidst hældes hele kirsebærblandingen over i den resterende flødeskum. Vend det sammen. Placér Russian tale formen på et skærebræt eller lignende (så det nemt kan flyttes ind i fryseren). Kom kirsebærmoussen i en sprøjtepose, så den er nemmere at fordele. Fyld formene halvt op, og tag nu de hvide chokolademousse halvkugler, ud af fryseren. Sæt to halvkugler sammen til én kugle, og placer den i midten, på kirsebærmoussen. Fyld formen på med kirsebærmousse og placér en bund på hver. Stil i fryseren minimum 6 timer, gerne natten over.
Marengs og pynt:
Tag kagerne ud af fryseren og skum dem forsigtigt ud af formen. Følg anvisningen på velvet spray flasken, og spray hurtigt de frosne kager.
Pisk æggehviderne stive og tilføj den sigtede flormelis. Pisk til en stiv marengs i ca. 5 minutter. Kom marensen i en sprøjtepose med en lille stjernetyl, ca. 0,4-0,5 mm. Sprøjt langs bunden på kagen og lav også den lille knold på Julemandens hat.
Stil på køl til optøning (ca. 2 timer) og server.
TIP: Hvis du skal servere disse for dine gæster om aftenen, kan du tage kagerne ud af fryseren om morgenen, spraye dem, stille dem på køl, og så sprøjte dem med marengs inden gæsterne kommer.